Αξιοθέατα του χωριού

Πηγή Κλεψύδρα

Εκατό μέτρα δυτικά της πλατείας και κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο βρίσκεται η πηγή Κλεψύδρα (Καλλιρόη), όπου δόθηκε αυτό το όνομα επειδή από εκεί «έκλεβαν» νερό οι Νύμφες Ιθώμη και Νέδα και φρόντιζαν τον μικρό Δία στην κορυφή του όρους Ιθώμη.

Η πηγή του χωριού υπήρξε ο κύριος υδροδότης της Αρχαίας Μεσσήνης και μέχρι σήμερα ασταμάτητα τρέχει γάργαρο νερό που δροσίζει τον επισκέπτη.

Το εκκλησάκι του Αϊ – Γιάννη

Πάνω ακριβώς από την πηγή είναι ο Αϊ – Γιάννης, το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι. Από την πηγή ξεκινά μονοπάτι προς την κορυφή του όρους Βουλκάνου. Το μονοπάτι έχει μήκος 1.600 μέτρα και τερματίζει ακριβώς στα θεμέλια του Ιερού Ναού του Ιθωμάτα Δία, σε υψόμετρο 802 μέτρων.

Πηγή Λεύκος

Η πηγή βρίσκεται σε ειδυλλιακό τοπίο δύο περίπου χιλιόμετρα έξω από την Αρχαία Μεσσήνη επί της επαρχιακής οδού Αρχαία Μεσσήνη – Μελιγαλά.

Περιβάλλεται από δροσερά πλατάνια και διάφορα άλλα αγριόδενδρα και το γάργαρο νερό της ρέει σε σκαλιστή περίτεχνη κορύτα, σχηματίζει συνεχόμενο συνεχόμενο ρυάκι που στις όχθες του αφθονούν βρύα, βάτα, αγριοσέλινα, κάρδαμα και διάφορα άλλα χαμόδενδρα και ενώνεται με το μεγαλύτερο ρέμα Λακαγιάννιζα.

Πηγή Πέταλο

Η πηγή Πέταλο βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει το κέντρο του χωριού με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και προσφέρει πανοραμική θέα προς το χωριό, τον αρχαιολογικό χώρο και τον κάμπο της Μεσσηνίας.

Διάσελο

Οδοιπορώντας τον ασφαλτόστρωτο δρόμο – ανατολικά του χωριού – και ύστερα από ολιγόλεπτη ευχάριστη διαδρομή περιπάτου φτάνουμε στη μαγευτική τοποθεσία Διάσελο. Έναν αυχένα που ενώνει τις δυο βουνοκορφές Βουλκάνου και Αγίου Βασιλείου.

Ο Μεσσηνιακός κάμπος απλώνεται μπροστά μας και η ματιά φτάνει μέχρι τη θάλασσα και το μεγαλοπρεπή Ταΰγετο. Βόρεια μπορούμε να δούμε ως το Μελιγαλά και την Τσακώνα. Ακριβώς κάτω από το Διάσελο και λίγο νότια βρίσκεται η Νέα Μονή Βουλκάνου. Στην περιοχή βρισκόταν, το μαρτυρούν τα ερείπια, η Λακωνική Πύλη.

Πηγή Γραμματικού

Η πηγή Γραμματικού βρίσκεται σε τοποθεσία κοντά στο δημοτικό σχολείο του χωριού, κάτω από τον κεντρικό δρόμο. Αποτελεί τόπο χαλάρωσης και ηρεμίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Πηγή Νετιά

Από τη θέση Διάσελο και ακολουθώντας το μονοπάτι στις υπώρειες του Βουλκάνου, οδηγούμαστε σε ελάχιστο χρόνο, στην πηγή Νετιά ή Ετιά. Είναι σε απόμερη γραφική τοποθεσία δίπλα από το περίφημο αμυντικό τείχος της Αρχαίας Μεσσήνης με τους τεράστιους ογκόλιθους που προκαλούν θαυμασμό και δέος. Ο περίγυρος της περιβάλλεται από διάφορα πυκνόφυλλα αγριόδενδρα, καρυδιές και πλατάνια.

Πηγή Τζούμη

Η πηγή Τζούμη βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Βαλύρας Ιερά Μονής Βουλκάνου, γνωστή στο ευρύτερο κοινό, που τη συναντά οδεύοντας για το προσκύνημα στο Μοναστήρι του Βουλκάνου. Είναι σε επίκαιρη γραφική τοποθεσία στην πλαγιά του διδύμου όρους – Ιθώμης, Άγιος Βασίλης – με πανοραμική θέα.

Πηγή Μπάρτζη

Βρίσκεται 5 χλμ. Από το χωριό στο δρόμο που οδηγεί στο Μελιγαλά. Πρόκειται για μια πηγή που αποτελεί όαση δροσιάς και ξεκούρασης για τους διερχόμενους οδηγούς. Η θέα προς τη βόρεια Μεσσήνη από το σημείο της πηγής είναι ανεπανάληπτη.