«Ανδρομονάστηρο» - Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

 

 

 

Η μονή του Ανδρομονάστηρου ευρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Ψωριάρη και κοντά στο χωριό Πετράλωνα, του Δήμου Ιθώμης. Θεωρείται κτίσμα του 13ου αιώνα και το έργο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β’ του Παλαιολόγου (1282 – 1328)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μάλιστα η παράδοση αναφέρει, ότι ο Ανδρόνικος για να τιμήσει τον Πατριάρχη  Κων/πόλεως Αθανάσιο τον Α’, καταγόμενο από την ιστορική Ανδρούσα, έφτιαξε το μεγαλόπρεπο αυτό μοναστήρι κοντά στη γενέτειρα πόλη του Πατριάρχη και γι’αυτό οφείλει το όνομα του Ανδρομονάστηρου ή Ανδρόνικο-μονάστηρο στον κτήτορα του αυτοκράτορα Ανδρόνικο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το μοναστήρι αυτό, παρά το πέρασμα των αιώνων, είναι αξιόλογο για την πλήρη κτιριακή του συγκρότηση και την αρχιτεκτονική του. Ο βυζαντινός Ναός του, τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλλον οκταγωνικόν κεραμοσκεπή, έχοντα 4 παράθυρα μοιάζει αρχιτεκτονικός με τους Ναούς του Μυστρά και τα Καθολικά των Μονών του Αγίου Όρους. Το κεντρικό κλίτος του τιμάται στην Μεταμόρφωση Του Σωτήρος ενώ υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, κείμενα αριστερά και δεξιά Αυτού, αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Αικατερίνη αντίστοιχα.

Από τα κτίσματά του, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο Βενετσιάνικοι πύργοι του, η κινστέρνα (πηγή και δεξαμενή νερού) που υπάρχει ακόμα και σήμερα κάτω από το Άγιο Βήμα. Από το νερό αυτό υδρευόταν κατά την Τουρκοκρατία και συνεχίζει ακόμα να υδρεύεται η ιστορική κωμόπολη της Ανδρούσας. Το Ανδρομονάστηρο κατά τα έτη 1786 ως 1929 υπήρξε Μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά στην Αίγυπτο ενώ από το έτος 1962 είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Βουλκάνου καθ’ότι από εκείνα τα χρόνια δεν είχε Μοναχούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάτω από το Άγιο Βήμα αναβλύζει νερό που χύνεται στον παρακείμενο ποταμό. Εξαιρετικό μνημείο με μια απείρου κάλλους τοποθεσία.