Το Εκκλησιαστήριο

 

 

Στο Εκκλησιαστήριο λάμβαναν χώρα λατρευτικές παραστάσεις και συγκεντρώσεις πολιτικού χαρακτήρα. Είναι μια μικρή θεατρική κατασκευή με κοίλο εγγεγραμμένο ορθογώνιο κέλυφος και κυκλική ορχήστρα, διαμέτρου 9,70 μ. σκηνή, πλάτους 21 μ., είχε προσκήνιο με τρία ανοίγματα μπροστά σε κλιμακοστάσιο εξόδου στο ανατολικό άκρο του.

 

 

 

 

Το καλύτερα σωζόμενο κάτω κοίλο απαρτίζεται από έντεκα σειρές λίθινων εδωλίων και χωρίζεται σε τρείς κερκίδες με δύο κλιμακοστάσια. Δύο κλίμακες ανόδου υπάρχουν στα άκρα του κοίλου κοντά στις παρόδους. Δύο είσοδοι, από την πλευρά της ανηφορικής οδού στα ανατολικά, οδηγούν η μια στην ορχήστρα με κλιμακοστάσιο καθόδου και η άλλη απευθείας στο διάζωμα μεταξύ κάτω και άνω κοίλου.

 

 

Το κοίλο περιβάλλεται από ισχυρό αναλημματικό τοίχο, ο οποίος κατά την ανατολική και βόρεια πλευρά είναι κτισμένος στο κάτω μέρος του με λείους ορθοστάτες, ενώ στο άνω με το ψευδοϊσόδομο κυφωτό σύστημα, που απαντά και στην Πριήνη της Μικράς Ασίας.

 

 

Στο ανατολικό άκρο της ορχήστρας, μπροστά σε κλιμακοστάσιο που οδηγεί στην ανατολική είσοδο του οικοδομήματος, τοποθετήθηκε τον 2ο αι. μ.Χ μεγάλο βάθρο έφιππου αδριάντα από χαλκό προς τιμήν του Ελλαδάρχη Σαιθίδα.

Η πρόσοψη του προσκηνίου περιλαμβάνει 6 δωρικούς ημικίονες, τρεις θύρες και 4 ανοίγματα για έγχρωμους πίνακες σκηνογραφίας.